Terima kasih kerana melayari blog ini . Kepada PENGUNJUNG sila tinggalkan identiti anda . kami akan melawat blog / facebook / twitter anda . kami sekeluarga mohon kemaafan sekiranya artikel dalam blog ini menyinggung anda .

Yang mana nak tengok


yang mana nak tengok nih 


Tahi lembu jadi pewangi

 BAYANGKAN, sisa buangan daripada lembu, boleh menjadi pewangi udara. Secara logiknya, mana mungkin najis haiwan herbivor ini boleh menjadikan udara di sekeliling kita menjadi nyaman dan segar.
Biasanya, tahi lembu yang berbau busuk ini lebih banyak digunakan sebagai baja organik oleh petani-petani di negara ini.
Bagi negara India pula, mereka menggunakan tahi lembu sebagai bahan bakar. Tahi lembu juga dijadikan ketulan mampat yang digunakan untuk membina rumah.
Namun, kajian yang dilakukan oleh dua orang pelajar daripada Sekolah Tinggi Indonesia, Dwi Nailul Izzah dan Rintya Aprianti Miki berjaya menghasilkan pewangi udara daripada tahi lembu.
Dua pelajar ini akan mewakili Indonesia ke pertandingan The International Environment Project Olympiad (INEPO) yang akan berlangsung pada Mei ini di Istanbul, Turki.
Mereka merupakan peserta pertandingan Projek Sains Olympiad Indonesia yang berjaya merangkul tempat pertama dalam pertandingan tersebut.
Pertandingan disertai oleh hampir 1,000 orang peserta di seluruh Indonesia.
Syarat untuk menyertai pertandingan ini ialah, para peserta perlu menggunakan bahan yang mudah didapati di semua negara dan tidak bermusim.
Jadi, kedua-dua pelajar itu telah memilih tahi lembu sebagai bahan asas penyelidikan mereka.
Pewangi yang dicipta oleh dua pelajar daripada Sekolah Menengah Agama Muhammadiyah ini sangat mesra alam dan berbau seperti herba.
Menurut Nailul, haruman yang dihasilkan mereka mempunyai bau semula jadi seperti tumbuh-tumbuhan.
"Haruman ini mempunyai bau tumbuhan tulen yang menjadi makanan lembu dan bukan kerana bantuan bahan kimia untuk menjadikannya wangi," ujarnya.
Nailul dan Rintya melakukan kajian dari aspek pemasaran untuk mengetahui potensi produk yang mereka hasilkan itu boleh dipasarkan.
 Proses
Rintya berkata pewangi tahi lembu ini sangat berpotensi untuk dipasarkan kerana kosnya adalah sangat murah, iaitu RM6.70 untuk setiap pek 225 mililiter.
“Selain harganya yang murah, pewangi ini juga tidak mengandungi bahan kimia seperti benzo acetat yang berbahaya untuk manusia,” jelas Rintya.
Proses untuk menghasilkan pewangi ini dimulakan dengan mengumpul tahi lembu untuk proses penapaian. Tahi lembu berkenaan diambil dari ladang lembu yang terletak di Rempit Kabupaten, Jawa Timur.
Tahi lembu yang dikumpulkan akan ditapai selama tiga hari. Air yang terhasil daripada proses penapaian ini akan diambil dan dicampurkan dengan air kelapa.
Air yang sudah bercampur berkenaan akan diekstrak melalui proses penyulingan secara berperingkat selama tujuh hari.
Proses tersebut dilakukan untuk membuang bahan kotor yang terdapat dalam sisa buangan lembu ini.
Hasil daripada proses ini, air tersebut berbau seperti rumput segar.
Nailul memberitahu bahawa mereka akan mendaftarkan ciptaan mereka ini di bawah Hak Harta Intelek (IPR) kerana tiada lagi produk yang sama didaftarkan.
“Jadi, kita ada peluang yang besar untuk mendapatkan hak cipta,” jelas Nailul.


Polis mencari seorang lelaki bergelar Datuk Seri

Hamza menunjukkan gambar lelaki yang bergelar "Datuk Seri" 

LAHAD DATU - Polis mencari seorang lelaki bergelar Datuk Seri bagi membantu siasatan berhubung kes yang berkaitan Operasi Daulat.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata Muhammad Ridzwan Sulaiman, dengan alamat terakhir di Georgetown, Pulau Pinang amat dikehendaki bagi membantu siasatan dan diminta segera menyerah diri di mana-mana balai polis berhampiran.

Beliau berkata Muhammad Ridzwan, yang juga Yang Dipertua Pertubuhan Kebajikan Al-Ehsan, berpangkalan di Pulau Pinang dikatakan tidak terlibat dengan pengganas tetapi boleh membantu dalam kes berkaitan Operasi Daulat.

"Penama ini amat diperlukan. Orang ramai yang mengenali beliau diminta menghubungi Rakan Cop atau mana-mana balai polis berhampiran.

"Penama ini boleh membantu polis dalam satu aspek Operasi Daulat, dan polis percaya beliau kini berada di Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan mungkin juga di Sabah," katanya pada sidang akhbar di Markas Operasi di Felda Sahabat 16, dekat sini hari ini.

Sementara itu, Hamza berkata 180 penduduk yang menghuni pusat penempatan telah dibenar pulang ke rumah masing-masing iaitu 101 orang dari Kampung Tanjung Labian dan masing-masing 25 dan 54 orang dari Kampung Tanjung Batu dan Kampung Sungai Merah.

Beliau berkata tiada pertempuran berlaku sepanjang 24 jam yang lepas dan operasi penggeledahan serta pembersihan masih dijalankan di kawasan Sungai Bilis, Lok Sembuang dan Lok Buani.

Berhubung keselamatan di laut, Hamza berkata selain melakukan penggeledahan dan pembersihan kawasan pertempuran, kawalan di kawasan perairan dilakukan setiap masa membabitkan pasukan polis Marin, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia dan Tentera Laut Diraja Malaysia. - Bernama

"Dajjal has Born in Israel ?


 "Dajjal has Born in Israel ? di katakan lahir pada tahun 2007 . tiada maklumat terkini



Pokok Tumbang atas kubur P.Ramlee




Golongan Artis gotong -royong bersihkan kubur P.Ramlee dan Saloma





Penumpang saiz xxxxxL


Kasihan dengan penumpang ini tidak mendapat tempat duduk yang selesa di dalam flight kelas ekonomi. Rasa-rasanya untuk memakai tali pinggang keselamatan pun tidak muat.


Anak potong Anu Bapa

DUNGUN, 24 Mac — Akibat terpengaruh dengan ajaran sesat yang dipelajari menerusi internet, seorang anak sanggup memotong kemaluan bapanya sebelum bertindak memotong kemaluannya sendiri di Felda Kerteh 6, Ketengah Jaya, di sini awal hari ini.
Dalam kejadian kira-kira pukul 1.30 pagi itu, suspek yang bekerja sebagai penyelia sebuah kilang di ibu negara turut bertindak memaksa abang iparnya memotong kemaluan sendiri namun lelaki tersebut berjaya melarikan diri.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri ACP K. Manoharan berkata, suspek yang menetap di Balakong, Selangor pada mulanya pulang untuk bercuti bersama keluarganya di kampung sejak minggu lepas.

Namun selepas lima hari bercuti di kampung, suspek mengambil keputusan menghubungi ahli keluarganya yang lain untuk berkumpul di rumah tersebut bagi menyampaikan 'amanat' yang mustahak.

"Ketika sebahagian ahli keluarga berkumpul sejak petang semalam, suspek mula berkongsi dan berceramah mengenai ajaran sesat yang dipelajarinya dengan mengatakan dunia akan kiamat pada Jumaat.

Bagaimanapun suspek tidak memberikan tarikh sebenar hari kiamat seperti yang didakwa berlaku.

"Suspek kemudiannya secara tiba-tiba bertindak agresif dengan merotan dan memukul bapanya bagi membuatkan warga emas itu menangis untuk 'mengeluarkan semangat Imam Nawawi' daripada badan bapanya, namun gagal," kata Manoharan ketika ditemui di pejabatnya di sini.

Manoharan berkata setelah gagal membuatkan bapa menangis, suspek meminta sebilah pisau dari abang iparnya sebelum meluru masuk ke bilik tidur bapanya dan bertindak memotong kemaluan bapanya sebelum memotong kemaluannya sendiri.

Akibat kejadian itu, suspek dan mangsa yang berusia 67 tahun terpaksa dikejarkan ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini akibat mengalami pendarahan yang banyak.

Beliau berkata suspek dan mangsa kini masih berada dalam keadaan kritikal dan pihak hospital sedang berusaha untuk menyambung semula kemaluan dua beranak itu yang terputus.

"Justeru, kita percaya suspek terpengaruh dengan ilmu sesat yang dipelajari menerusi internet hasil siasatan yang dijalankan," katanya.

Kes disiasat di bawah seksyen 326 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan kecederaan parah.

Sementara itu, isteri suspek yang hanya mahu dikenali sebagai Suzi, 33, berkata suaminya mula menunjukkan perubahan sejak dua bulan lalu.

Namun beliau tidak mengsyaki sesuatu yang pelik dan hanya menyangka suaminya ingin berubah dan mendekatkan diri kepada Tuhan.

"Suami telah balik ke kampung sejak lima hari lalu dan dia ada mengajak saya pulang namun saya kata tidak dapat pulang bersamanya kerana anak masih bersekolah.

"Saya tiba di kampung suami kira-kira pukul 5 pagi tadi dan terkejut ketika sampai ahli keluarga menyuruh segera ke Hospital Dungun sebelum mendapati suami dan ayah mertua saya cedera," katanya ketika ditemui di hospital. - Bernama

Formula Satu Grand Prix Malaysia 2013


Formula Satu kejohanan pemimpin Kimi Raikkonen meletakkan setem pada Grand Prix Malaysia pada hari Jumaat apabila dia mengatasi bidang pada hari hujan melanda pertama amalan percuma.
Pemandu Lotus, juara dunia pada 2007 dan pemenang kejutan tetapi tegas di musim pembukaan minggu lalu Grand Prix Australia, dielakkan mandi berat jam masa terpantas 36.569sec 1menit dalam sesi kedua pada hari itu.
Red Bull, Sebastian Vettel, memburu gelaran dunia keempat berturut beliau, adalah hanya dua hundredths yang lebih perlahan kedua di Litar Sepang tropika manakala Felipe Massa dan Fernando Alonso ketiga dan keempat untuk Ferrari.
Red Bull juruterbang Mark Webber, yang mengetuai pembukaan sesi 90-minit, masanya kelima dalam bait kedua manakala Lotus itu Romain Grosjean keenam, walaupun kunjungan beralun seluruh rumput trek.
Nico Rosberg, Paul di Resta, Lewis Hamilton dan Adrian Sutil baki 10 pemandu teratas selepas sesi yang sukar yang telah diselang dengan trek penjelasan banjir pertengahan melalui.
Haba tropika dan hujan tiba-tiba membuat Malaysian Grand satu Prix yang paling mencabar musim ini, dengan cabaran tambahan tahun ini dalam memelihara pembekal baru Formula Satu Pirelli, tayar lebih cepat menjatuhkan maruah.
Raikkonen adalah pemenang dua kali di Sepang, termasuk pertama kemenangan Formula beliau pernah Salah pada tahun 2003. Tetapi Finn berkata prestasi Jumaat akan kira sedikit apabila ia datang kepada yang layak pada hari Sabtu.
"Ia seolah-olah menjadi OK hari ini ... ia adalah satu hari yang baik tetapi ia tidak membantu kita esok, jadi kita perlu lakukan esok dan berharap ia berjalan lancar," katanya, menolak syarat-syarat yang mencabar sebagai "sama seperti tahun-tahun lain ".
Lotus teknikal ketua James Allison berkata Raikkonen 33-year-old, memulakan musim kedua beliau dalam Formula One selepas kembali dari bertugas dua tahun dalam rali, seolah-olah dalam kerangka fikiran yang baik dan telah menunjukkan dengan kemenangan di Australia .
"Dia pasti sangat, sangat tenang dan yakin tahun ini dan dia memandu perlumbaan yang amat sabar," kata Allison.
"Saya fikir dia tahu dia mempunyai sebuah kereta yang baik di bawah dia, dia tahu dia tidak perlu pergi tergesa-gesa di belakang kumpulan itu di hadapan dan dia memandang selepas tayar, hanya akan cepat apabila dia diperlukan. Ia hanya sangat matang, dan bangsa yang lancar dan pantas. "
Vettel berkata stop-start sesi petang Jumaat telah menghasilkan beberapa keputusan tetapi jangka keluar awal telah menunjukkan tayar tidak akan bertahan lama di litar panas, kasar.
"Petang ini kita tidak boleh berbuat begitu banyak disebabkan cuaca, tetapi pagi ini ia kelihatan okay, walaupun tayar tidak kekal lama," kata Vettel. "Kita perlu cuba beberapa perkara kini semalaman untuk memperbaiki dan mengambil langkah-langkah ke hadapan."
Selepas perlumbaan yang mengecewakan di Grand Prix Australia, akan ada kebimbangan lagi dalam kem McLaren dengan pendatang baru Sergio Perez dan 2009 juara dunia Jenson Button menamatkan hari pada 11 dan 12 masing-masing.
Pemandu akan bergabung semula pada jam 1:00 petang (0500 GMT) pada hari Sabtu untuk amalan ketiga dan terakhir percuma diikuti dengan kelayakan pada 4:00 petang.

KEHIDUPAN PUAK DANI

Puak Dani atau Ndani adalah masyarakat dari tanah tinggi pusat barat New Guinea (wilayah Papua).Tanaman ruji puak Dani ialah ubi keledek, ubi kayu dan pisang.Mereka memasak babi yang dibalut dengan daun pisang beserta potongan ubi-ubian dan pisang dengan cara memanaskan batu dengan api, kemudian meletakkan balutan daging babi bercampur bahan lain tadi di atas batu yang telah cukup panas (ala-ala oven).Babi adalah makanan yang cukup berharga bagi mereka dan dimasak ketika ada upacara khas sahaja.

Aktiviti harian puak ini biasanya membuat senjata, latihan bertempur, wanita pula biasanya akan mengait beg tradisi mereka iaitu Noken.





Gambar Pengganas Wanita Sulu Di Tangkap


 Pihak keselamatan berjaya menangkap tentera sulu wanita . wanita ini memiliki senjata sniper bersamanya.


sumber 

note : penembak tepat tu beb!!  

Pesawat Iran tercanggih di dunia


 Iran dilaporkan telah membina sebuah pesawat pesawat tanpa juruterbang (drone) tercanggih yang mampu berlepas secara menegak tanpa menggunakan landasan kapal terbang.

Menurut agensi berita Mehr, penyelidik bagi projek drone yang mampu berlepas dan mendarat secara menegak (VTOL), Abbas Jam berkata, pesawat itu hanya akan didedahkan pada tahun hadapan.

Pesawat itu dilengkapi dengan teknologi terkini dan yang pertama pernah dicipta di dunia," kata Jam. - REUTERS


UMT Terbakar [ terengganu ]

 Bilik Naib Canselor Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Prof. Emeritus Datuk Dr. Ibrahim Komoo terbakar dalam kejadian kira-kira pukul 12 tengah hari tadi.
Turut terbakar ialah bilik pegawai khas Naib Canselor, ketua pegawai pentadbiran canselor.



BERTEMU DENGAN RASULULLAH SAW



note :  tanya ustaz 

JAWAPAN USTAZ AZHAR IDRUS MENGENAI INDIVIDU HINA POLIS DI LAHAD DATU


Pendakwah terkenal, Ustaz Azhar Idrus memberi respon berkenaan isu sesetengah individu yang menghina anggota keselamatan negara yang berjuang di Lahad Datuuntuk mempertahankan Sabah daripada ancaman pengganas Sulu.

Beliau menyatakan demikian ketika ditanya oleh pengikut laman Facebook beliau yang bertanya berkenaan hukum individu yang tidak bertanggungjawab menghina anggota keselamatan negara di Lahad Datu 

Beliau juga menukilkan sebuah Hadis yang lebih kurang maknanya "Antara mata yang tidak akan masuk neraka ialah mata orang-orang yg berjaga(tidak tidur) di sempadan atau di medan kerana mengawal atau menjaga keselamtan negara"


Anwar [siapa] papa gomo


PapaGomo Semalam bukan main Anwar Ibrahim kata nak saman aku. Hari ni kata taknak ulas apa apa tapi serah pada peguam je. Pundek punya Nuar.





                               PAPAGOMO

Baik [kosmetik] Buruk




Fesyen Remaja Jepun


note : kita Orang Timur , jangan sesekali ikut mereka ...nanti Orang cAkaP Gilo apa Fesyen Camni hehehe







Cari Maklumat Di Sini