Terima kasih kerana melayari blog ini . Kepada PENGUNJUNG sila tinggalkan identiti anda . kami akan melawat blog / facebook / twitter anda . kami sekeluarga mohon kemaafan sekiranya artikel dalam blog ini menyinggung anda .

petua














mohon rumah pr1ma

Rumah pr1ma

tarikh tutup 28/10/2015
kepada kaum melayu sila mohon

Bila wanita berbicara

Mungkin suami anda tak mampu belikan beg Gucci atau Prada, tapi jika anda mampu menahan diri dari boros berbelanja ia sebenarnya pasti membuatkan suami terharu dan rasa dihormati sebagai ketua keluarga.

" Mana-mana wanita yang melayani suaminya, meminyakkan rambutnya, menyikat janggut, menggunting misai dan mengerat kuku suaminya, nanti di Akhirat ia akan diberi minum oleh Allah dengan air dari syurga dan ia diringankan sakit ketika Sakaratulmaut. Semantara di dalam alam kubur terdapat nikmat berada di dalam taman-taman sepertimana taman-taman syurga. Namanya pula dicatat selaku seorang yang terlepas daripada seksa neraka dan selamat melintasi Titian Sirat tanpa menempuh kesusahan."

Tidak dapat dinafikan wanita bekerjaya hari ini mempunyai alasan tersendiri sehingga tidak dapat berkhidmat bakti kepada suami sepertimana isteri-isteri solehah di zaman Nabi dan para salafussoleh. Alasan kesibukan, penat, tak sempat, suami tak kisah, ada orang gaji dan seribu satu macam sebab lagi sehingga kita menerima keadaan itu sebagai normal dan biasa. Tetapi walau siapa pun anda dan siapa pun suami, sekali pun jawatannya lebih rendah berbanding anda, martabatnya sebagai suami tetap di atas. Mungkin betul kita penat, sibuk dengan kerjaya kita tapi rasanya kita masih boleh begini:

1.  Menyediakan minum pagi ( takyah cerita nak sedia nasi goreng, nasi lemak bagai, dah tentu tak sempat kan? )

2.   Siapkan hidangan makan malam ( tak kisah le apa pun, goreng ikan, goreng telur, janji ada, InsyaAllah suami faham kita tak sempat, penat )

3.   Hari minggu sediakan juadah istimewa ( google je..)

4.   Gosok seluar baju kerja suami siap untuk seminggu, gantung baik-baik untuk memudahkan suami ambil, nak cantik lagi..isteri pilih dan letakkan di atas katil siap dengan stokin, tie semua.

5.   Bersalam, cium tangan suami ( walaupun naik kereta yang berbeza, salam dulu sebelum naik kereta tu, mudah-mudahan restu suami memudahkan urusan kita di pejabat untuk hari itu ).

6. Saling mendoakan, contohnya sebagai isteri kita boleh berdoa begini:

       " Wahai Tuhan, Kau terimalah amal ibadahku yang sedikit ini. Kau selamatkanlah perjalan suamiku, perjuangannya dalam mencari rezeki dan terimalah amal ibadahnya. Dan kalau suamiku terbuat dosa Kau ampunkanlah..."

7.  Kalau suami yang sampai dulu ke rumah dari tempat kerja, masuklah dengan senyuman dan salamlah tangan suami. Dan kalau kita yang sampai dulu, sebaik-baiknya bukakanlah pintu, sambut dengan senyuman dan salam serta cium tangan suami diiringi selawat 3 kali.

8.  Sediakan minum petang, walaupun sekadar segelas juice atau apa saja minuman kegemaran suami.







Cari Maklumat Di Sini