Terima kasih kerana melayari blog ini . kami sekeluarga mohon kemaafan sekiranya artikel dalam blog ini menyinggung anda .

asam gumpal vs butir nangka


asam gupal

Bahan-bahan ( 20 biji )

  • untuk buat sagu & inti 
  • 200 gm sagu biji (basuh dan toskan)
  • 100 gm kacang hijau
  • garam, gula secukup rasa
  • untuk buat kuah
  • 2 cawan santan
  • satu inci halia (dimayang halus)
  • sesudu halba
  • garam, gula secukup rasa

Cara-cara

  1. buat inti kacang dulu
  2. Inti
     kacang hijau tu seeloknya rendam dulu, kemudian baru rebus sampai empuk. masukkan garam dan gula secukup rasa. kalau inti asam gupal ni manis sikit baru sedap. masak sampai kering, kemudian bulatkan kecik - kecik.
  3. sagu biji yang ditoskan tadi tu siramkan dengan air panas, jangan banyak sangat siramnya, nanti lembik jadi sagunya.
  4. gunakan plastik, ambik sagu tu, kemudian kepal- kepalkan, dah tu leperkan sikit dan isi ngan inti kacang tadi, kepalkan bulat balik. kalau tak guna plastik nanti sagu tu akan melekat kat tangan.
  5. Rimg0018
     susun dalam loyang dan kukus dalam masa 15 hingga 20 minit atau sehingga sagu tu masak.
  6. untuk buat kuah
  7. campurkan semua bahan, kacau jangan biar santan berketul, kemudian bila dah mendidih masukkan sagu yang dah dikukus tadi.
  8. boleh dimakan panas - panas, atau kalau nak makan sejuk pun best gak...saya suka makan panas - panas, sambil hirup kuahnya.


butir nangka


Bahan-bahan
1 paket tepung beras pulut
1 sudu teh air kapur
10 helai daun pandan, dikisar dan ambil patinya secukup kegunaan
1 biji kelapa, ambil santan pekat secukup kegunaan
Secubit garam
2 - 3 helai daun pandan, disimpulkan
2 - 3 sudu gula pasir
1 sudu besar halba

Cara membuatnya

Untuk kuahnya : Campur santan, garam, daun pandan yang disimpulkan, gula dan halba di dalam periuk. Ketepikan.

Dalam periuk yang lain, didihkan air secukupnya.

Dalam mangkuk lain, campurkan tepung pulut, air kapur dan pati pandan dan uli hingga kental dan tidak melekat ditangan. Gentelkan bulat-bulat kecil, kemudian bujurkan sedikit menjadi seperti biji buah nangka. Masak di dalam air mendidih hingga timbul. Toskan dan masukkan ke dalam kuah yang telah disediakan tadi. Jerang kembali di atas dapur dan tunggu hingga mendidih sebentar tapi jangan sampai pecah minyak. Padamkan api, sambil itu hendaklah dikacau selalu supaya suhunya turun sedikit untuk mengelakkan santan tidak berasingan dengan air. Hidangkan sejuk atau panas.

Nota :

Di dalam adunan pulut, boleh dimasukkan gula melaka sepertimana membuat onde-onde (buah melaka) tetapi di dalam kuahnya tidak perlu dicampur dengan gula.

Cari Maklumat Di Sini