Ketupat sotong Terengganu
Bahan-bahan:
1 kg sotong
400 gram beras pulut [rendam dalam 1 -2 jam]
5 cm halia (dimayang)
3 biji bawang merah (dimayang)
1 sudu besar halba
4 cawan santan [dari 1 biji kelapa]
Lidi kelapa dipotong 2 inci
1 sudu kecil gula
garam (secukup rasa)
Cara Membuat:
1. Sotong dibuangkan kulit nipisnya dan dibasuh sehingga bersih. Tos kering.
2. Kukuskan pulut sehingga naik wap.
3. Angkat pulut dan masukkan dalam mangkuk. Gaulkan dengan 1 cawan santan yg telah dicampurkan garam.
4. Gaulkan pulut sehingga sebati dan berminyak.
5.Masukkan pulut anggaran 3/4 badan sotong.
6. Tutup badan sotong dengan lidi kelapa yang dipotong supaya beras pulut tidak terkeluar.
7. Rebus sotong tersebut dengan 1 cawan santan sehingga masak dengan api sederhana.
8. Masukkan lagi 2 cawan santan ,halia, bawang, halba, gula & garam.
9. Masakkan sehingga mendidih dan agak pekat.
Ketupat sotong kelantan
Bahan-bahan ( 5 orang makan (2 ekor seorang-depends!) )
- 10 ekor sotong segar-sederhana besar-bersihkan
- Beras pulut-angaran. basuh & toskan.
- 2 kerek Ni'san/gula melaka (biasa kalau guna gula Melaka warna sedikit cerah)
- santan dari satu biji kelapa
- Gula-atas rasa sendiri
- Sedikit Garam
- Daun pandan 2/3 helai
- pengcukil gigi/lidi
- halia 1 hiris (mayang halus) <--kalau tak nak , jangan taruk...kawe pon tak suka ..hehe..
Cara-cara
- Bersihkan sotong. Masukkan beras pulut yang telah dibersihkan hingga padat kedalam sotong yang telah dibersihkan.
- Kepala Sotong disematkan kebadan sotong dengan pencungkil gigi agar pulut tidak terkeluar.
- Susun kedalam periuk, dan masukkan santan dan simpulan daun pandan, gula melaka/Ni'san,Garam dan gula sambil dikacau sehingga mendidih.
- Rasalah manis dan lemaknya. Angaran pulut masak adalah seperti kita memasak nasi.
- Ambik sikit kuah tadi dan rasa sama ada dah cukup manis atau tidak. Kalau belum manis bolehlah ditambah dengan gula.